AMD FreeSync, yüksek tempolu oyunlar ve videoların gösterimi sırasında (screen tearing) ekran yırtılması, takılma ve gecikmelere yardımcı olmak için bazı oyun monitörlerinde, dizüstü bilgisayarlarda ve TV’lerde bulunan bir teknolojidir . 2015 yılında tanıtılan FreeSync, AMD’nin Nvidia G-Sync karşısında ürettiği alternatif çözümdür.
AMD FreeSync özelliklerinden faydalanabilmek için, FreeSync destekli monitör ve AMD grafik kartı gerekir . Ocak 2020 itibarıyla tahmini 1.000’in üzerinde FreeSync sertifikalı ekran piyasaya sürüldü. AMD FreeSync özelliği toplamda üç katmanda gelir bunlar;
FreeSync, FreeSync Premium ve FreeSync Premium Pro’ dur.
FreeSync – FreeSync Premium – FreeSync Premium Pro
AMD FreeSynnc teknolojilerini üç sınıfa ayırmıştır: FreeSync, FreeSync Premium (Ocak 2020’de duyuruldu) ve FreeSync Premium Pro
FreeSync, Screen Tearing (Ekran karelenmesi veya ekran yırtılmasını) Önler
Ekran yırtılması veya karelenmesi denilen screen traring, ekrandaki görüntünün ayrık görünmesine neden olan oyuncuların hiçte haz etmediği bir durumdur. Aşağıdaki fotoğrafta bu durum daha net anlaşılmaktadır;
Bu, oyunun kare hızının, ekranın yenileme hızıyla eşleşmemesinin bir sonucudur. FreeSync ekranlar, minimum ve maksimum yenileme hızlarını sistemin AMD Radeon grafik kartının kare hızıyla senkronize etmesine izin veren dinamik bir yenileme hızına sahiptir. Yenileme hızları dinamiktir. FreeSync aralığı olarak bilinen bu yenileme hız aralığı, monitörün maksimum yenileme hızı kadar yüksek olabilir.
FreeSync’in tüm sürümleri VESA’nın Adaptive-Sync protokolünü temel alır, bu nedenle DisplayPort ve HDMI bağlantı noktaları üzerinden çalışabilir. Bir ekranın FreeSync sertifikalı olması için, AMD’nin Adaptive-Sync destek aralığına, parlaklığına, renk aralığına ve daha fazlasına bakan test sürecini geçmesi gerekir. En iyi oyun monitörleri genellikle bir FreeSync veya G-Sync çeşidiyle gelir. Bazı genel amaçlı kullanım için üretilen ve profesyonel monitörler de bu Adaptive-Sync türlerinden birini (ve ayrıca belirli dizüstü bilgisayarlar ve TV’ler) kullanır.
FreeSync ve G-Sync karşılaştırması
FreeSync, Nvidia’nın G- Sync’ine benzer. FreeSync’i kullanmak için bir AMD GPU’ya ihtiyacınız olduğu gibi, G-Sync’i kullanmak için de bir Nvidia GPU’ya ihtiyacınız vadır.
FreeSync’ de önemli fark, DisplayPort’a ek olarak HDMI ile de çalışmasıdır. G-Sync, HDMI destekli LG’nin G-Sync Uyumlu TV’leri dışında yalnızca DisplayPort ile çalışır. Oyun için hangi bağlantı noktasının daha iyi olduğuna bakmak için DisplayPort ile HDMI arasındaki farkların öncelikle bilinmesi gerekmektedir.
FreeSync ve G-Sync Motitmr Fiyat Farklılıkları
FreeSync, açık bir standart üzerine inşa edilmiştir ve ekran üreticilerinin AMD’ye bir lisans ücreti ödemesi veya bunu dahil etmesi için donanım modülleri ödemesi gerekmez. FreeSync üreticiler için ek maliyetli bir teknoloji değildir.
Bunun aksine, G-Sync’i kullanmak için, monitör üreticileri, Nvidia’ya tescilli yongası için ödeme yapması gerekmektedir. Sonuç olarak, FreeSync monitörleri genellikle G-Sync olanlardan daha ucuzdur. Ayrıca, Nvidia, standart bir G-Sync desteklediği söylenen (bu donanım eksik olmasına rağmen) sözde G-Sync Uyumlu monitörlerle mücadele ediyor. Bu arada birçok G-Sync uyumlu ekran aynı zamanda FreeSync onaylıdır ve çok sayıda FreeSync monitörün, sertifikalı olmasa dahi G-Sync çalıştırabildiği görülmektedir. Nasıl yapılacağını öğrenmek için, G-Sync’in bir FreeSync monitöründe nasıl çalıştırılacağına ilişkin içerikleri internette araştırabilirsiniz.
FreeSync Premium
FreeSync’ in bütün türleri ekran karelenmesi, titremesi ve düşük gecikmeye karşı koyarken, FreeSync Premium, 1080p (1920 x 1080, FHD’de çalıştığı zamanda) 120 Hz yenileme hızı veya daha yüksek bir çözünürlük gerektirerek işleri bir adım öteye taşır . Ayrıca görüntü deneyimine düşük kare hızı telafisi (LFC) ekler. LFC ile, oyununuzun kare hızı monitörün desteklenen en düşük yenileme hızının altına düşerse, kareler otomatik olarak birden çok kez görüntülenir. Bu, monitörünüzün desteklenen yenileme hızı aralığında kalacağınız ve bu nedenle sorunsuz oyun oynayacağınız anlamına gelir. AMD’ye göre şu anda 500’den fazla FreeSync Premium monitör bulunmaktadır.
FreeSync Premium Pro
Bir FreeSync Premium Pro ekran oyunlardaki renk tonu haritasını doğrudan kullanıcıya yansıtarak, gecikmeleri daha düşük tutar. Ayrıca FreeSync Premium Pro, HDR ile 400 nit parlaklık vaat ediyor. FreeSync Premium gibi, FreeSync Premium Pro da oyunun kare hızı monitörün yenileme hızının altına düşerse LFC’yi otomatik olarak etkinleştirir. Oyuncular, tüm oyunların FreeSync Premium Pro’yu desteklemediğini unutmamalıdır. Donanımınız FreeSync Premium Pro ya uygunsa ve oyunları bu destekle oynamak istiyorsanız oyunu satın alırken FreeSync Premium Pro destekleyip desteklemediğine bakmak gerekir.
iiyama oyuncu monitörleri FreeSyn teknolojisini destekler. FreeSync teknolojisini destekleyen iiyama monitörler modelleri aşağıdadır.